Ekologiczna dziewczyna

z ekologią za pan brat

cytryny
Porady

Witamina C, czyli kwas askorbinowy. Właściwości, zastosowanie, suplementacja

Witamina C jest jedną z najpopularniejszych witamin, która posiada szerokie zastosowanie w medycynie i nie tylko. Ze względu na swoje właściwości jest ona bardzo ważnym składnikiem diety, ponieważ nie może być wytwarzana przez organizm człowieka.

Czym jest witamina C?

Kwas askorbinowy, czyli witamina C to związek organiczny, który niezbędny jest do funkcjonowania niemalże każdego organizmu żywego, w tym także organizmu człowieka.

Witamina C posiada bardzo duże znaczenie biologiczne, ale również używana jest ona jako dodatek do żywności, który oznaczany jest jako E300.

Właściwa ilość witaminy C ma bardzo duże znaczenie dla dzieci i dorosłych, dlatego też należy zapobiegać jej niedoborom. Pojawiają się także doniesienia, że witamina C pomaga w leczeniu wielu schorzeń, w tym także nowotworów.

Witamina C w organizmie człowieka

Kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem, czyli zapobiega nadmiernej aktywności wolnych rodników. Odpowiada za aktywację wielu enzymów, wspomaga działanie neuroprzekaźników, a także ułatwia wchłanianie żelaza.

Właściwy poziom witaminy C jest odpowiedzialny za prawidłowy stan tkanek, syntezę kolagenu, zdrowie zębów i dziąseł. Poprawia odporność organizmu i zmniejsza ryzyko infekcji, przyspiesza gojenie się ran, a także uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega sińcom. Dodatkowo, wspomaga leczenie nadciśnienia, zapobiega anemii, może zredukować ryzyko udaru mózgu.

Witamina C a nowotwory

Coraz częściej pojawiają się doniesienia, że witamina C wspomaga kuracje antynowotworowe. Podawanie jej dożylnie wraz z lekami na nowotwory może przyczynić się do skutecznego likwidowania komórek nowotworów. Dodatkowo, kwas askorbinowy poprawia regenerację organizmu po chemioterapii, radioterapii.

Dzięki tym właściwościom witamina C jest coraz częściej używana jako dodatkowe wsparcie przy leczeniu nowotworów. Nie należy jednak traktować jej jako lek antynowotworowy sam w sobie – nie powinna ona zastępować specyfików zalecanych przez lekarza.

Niedobory witaminy C – objawy

Niedobory kwasu askorbinowego mogą powodować pojawienie się niepożądanych objawów.

Objawy niedoboru witaminy C:

  • pękanie naczynek krwionośnych
  • pogorszenie odporności organizmu
  • bolesność i obrzęki stawów
  • powolne gojenie się ran
  • gorsze zrastanie się kości
  • szkorbut

Skąd można dostarczyć witaminę C do organizmu?

Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminy C, dlatego też konieczne jest dostarczanie jej do organizmu z zewnątrz.

Wśród najbogatszych źródeł witaminy C znajdują się:

  • acerola – aż 1600 mg/100g
  • owoce róży
  • zielone papryczki chili
  • natka pietruszki
  • czarna porzeczka
  • papryka
  • koperek
  • brukselka
  • jarmuż
  • truskawki

Witamina C praktycznie nie występuje w produktach zwierzęcych. Wśród nich największą jej ilość zawierają wątroba wieprzowa i wołowa.

Właściwa, zbilansowana dieta pozwala na utrzymanie właściwego poziomu witaminy C (kwasu askorbinowego) w organizmie.

Suplementowanie witaminy C

Jej dodatkowa suplementacja zalecana jest jednak wtedy, gdy pojawiają się okresy obniżonej odporności, czyli od jesieni do wczesnej wiosny. To także wtedy dostęp do świeżych owoców i warzyw zawierających duże ilości tej witaminy jest utrudniony.

Suplementowanie witaminy C pozwala na zmniejszenie ryzyka przeziębień, dba o właściwą pracę naczyń krwionośnych, wspomaga szybkie gojenie się ran.

Znacznie większe dawki witaminy C są stosowane również jako element terapii antynowotworowych.

Podsumowując, witamina C jest bardzo ważnym składnikiem diety człowieka. Jej właściwa ilość zapobiega częstym infekcjom, a także wspomaga działanie układy krwionośnego, serca. Także może pomagać w leczeniu chorób nowotworowych.