Witamina C jest jedną z najpopularniejszych witamin, która posiada szerokie zastosowanie w medycynie i nie tylko. Ze względu na swoje właściwości jest ona bardzo ważnym składnikiem diety, ponieważ nie może być wytwarzana przez organizm człowieka.
Czym jest witamina C?
Kwas askorbinowy, czyli witamina C to związek organiczny, który niezbędny jest do funkcjonowania niemalże każdego organizmu żywego, w tym także organizmu człowieka.
Witamina C posiada bardzo duże znaczenie biologiczne, ale również używana jest ona jako dodatek do żywności, który oznaczany jest jako E300.
Właściwa ilość witaminy C ma bardzo duże znaczenie dla dzieci i dorosłych, dlatego też należy zapobiegać jej niedoborom. Pojawiają się także doniesienia, że witamina C pomaga w leczeniu wielu schorzeń, w tym także nowotworów.
Witamina C w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem, czyli zapobiega nadmiernej aktywności wolnych rodników. Odpowiada za aktywację wielu enzymów, wspomaga działanie neuroprzekaźników, a także ułatwia wchłanianie żelaza.
Właściwy poziom witaminy C jest odpowiedzialny za prawidłowy stan tkanek, syntezę kolagenu, zdrowie zębów i dziąseł. Poprawia odporność organizmu i zmniejsza ryzyko infekcji, przyspiesza gojenie się ran, a także uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega sińcom. Dodatkowo, wspomaga leczenie nadciśnienia, zapobiega anemii, może zredukować ryzyko udaru mózgu.
Witamina C a nowotwory
Coraz częściej pojawiają się doniesienia, że witamina C wspomaga kuracje antynowotworowe. Podawanie jej dożylnie wraz z lekami na nowotwory może przyczynić się do skutecznego likwidowania komórek nowotworów. Dodatkowo, kwas askorbinowy poprawia regenerację organizmu po chemioterapii, radioterapii.
Dzięki tym właściwościom witamina C jest coraz częściej używana jako dodatkowe wsparcie przy leczeniu nowotworów. Nie należy jednak traktować jej jako lek antynowotworowy sam w sobie – nie powinna ona zastępować specyfików zalecanych przez lekarza.
Niedobory witaminy C – objawy
Niedobory kwasu askorbinowego mogą powodować pojawienie się niepożądanych objawów.
Objawy niedoboru witaminy C:
- pękanie naczynek krwionośnych
- pogorszenie odporności organizmu
- bolesność i obrzęki stawów
- powolne gojenie się ran
- gorsze zrastanie się kości
- szkorbut
Skąd można dostarczyć witaminę C do organizmu?
Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminy C, dlatego też konieczne jest dostarczanie jej do organizmu z zewnątrz.
Wśród najbogatszych źródeł witaminy C znajdują się:
- acerola – aż 1600 mg/100g
- owoce róży
- zielone papryczki chili
- natka pietruszki
- czarna porzeczka
- papryka
- koperek
- brukselka
- jarmuż
- truskawki
Witamina C praktycznie nie występuje w produktach zwierzęcych. Wśród nich największą jej ilość zawierają wątroba wieprzowa i wołowa.
Właściwa, zbilansowana dieta pozwala na utrzymanie właściwego poziomu witaminy C (kwasu askorbinowego) w organizmie.
Suplementowanie witaminy C
Jej dodatkowa suplementacja zalecana jest jednak wtedy, gdy pojawiają się okresy obniżonej odporności, czyli od jesieni do wczesnej wiosny. To także wtedy dostęp do świeżych owoców i warzyw zawierających duże ilości tej witaminy jest utrudniony.
Suplementowanie witaminy C pozwala na zmniejszenie ryzyka przeziębień, dba o właściwą pracę naczyń krwionośnych, wspomaga szybkie gojenie się ran.
Znacznie większe dawki witaminy C są stosowane również jako element terapii antynowotworowych.
Podsumowując, witamina C jest bardzo ważnym składnikiem diety człowieka. Jej właściwa ilość zapobiega częstym infekcjom, a także wspomaga działanie układy krwionośnego, serca. Także może pomagać w leczeniu chorób nowotworowych.
Najnowsze komentarze